Home / Actueel / Pool tips en spelregels

Pool tips en de spelregels.

Een potje poolen bij Bolwing Enschede is een eenvoudig en goedkoop uitje waar iedereen aan kan meedoen. Maar hoe moet het nu eigenlijk en hoe blijf je je vrienden de baas aan de pooltafel?

Pool is heel laagdrempelig. Je hoeft alleen maar een keu te kunnen vasthouden en je kan meedoen. Het is een sociaal spel, waarbij je tussen de beurten door even met elkaar kunt praten, maar er zit ook een competitieve kant aan."

De spelregels

Er bestaan verschillende varianten van pool, waarvan 8-ball het vaakst wordt gespeeld door recreanten. In de beginopstelling ligt de witte bal op de stip en de gekleurde ballen, met middenin de zwarte 8-ball, in een driehoek. De gekleurde ballen moeten met de witte bal worden weggespeeld. De zwarte bal blijft tot het einde van het spel op de pooltafel.

Er zijn effen gekleurde en gestreepte ballen. De spelers mogen alleen de effen óf alleen de gestreepte ballen wegspelen. Voor elke beurt geef je aan welke bal je in welke pocket wil tikken. De beurt is voorbij als je mist, of wanneer de bal in een ander gat belandt.

Wanneer alle gekleurde ballen zijn weggespeeld, moet de zwarte bal in een aangewezen pocket weggespeeld worden. De persoon die dit als eerste lukt, wint het spel.


Zo stoot je soepel de ballen weg

Probeer de keu zo horizontaal mogelijk te houden. Op deze manier kun je de witte bal recht in het midden raken. Je moet de keu denkbeeldig door het midden van de bal heen duwen. Op die manier schiet de bal recht naar voren en hoeft hij alleen nog maar de andere bal naar de pocket te duwen.


De tips in het kort:

  • Raak de witte bal zoveel mogelijk in het midden
  • Houd de arm waarmee je de keu vasthoudt in een hoek van 90 graden
  • Houd de hand die de keu ondersteunt zo stabiel mogelijk op de tafel
  • Met krijt op de top van de keu heb je meer grip